Ca. 70 km øst for Prag ligger Kutna Hora, og et par km nord herfor ligger Sedlec og her findes benhuset.
Det er en meget speciel oplevelse hvor al udsmykning består af skeletdele.

Hovedtrækkene om stedets historie er:
Et Cistercienserkloster blev grundlagt her i nærheden i 1142. En af munkenes første gerninger var at opdyrke jorden omkring klosteret.
I 1278 sendte Kong Ottokar II af Bøhmen klosterets abbed Henry, på en diplomatisk rejse til Det Hellige Land. Da Henry forlod Jerusalem tog han en håndfuld jord fra Golgatha med sig, og denne jord spredte han over Sedlec-klostrets kirkegård.
På grund af den hellige jord blev kirkegården berømt - ikke kun i Bøhmen, men i hele Centraleuropa, og mange velhavende mennesker besluttede at blive begravet her bl.a. fra Bayern, Polen, og Belgien.
Senere blev kirkegården udvidet under pestepidimierne i det 14. århundrede - f.eks. blev omkring 30.000 mennesker begravet her i året 1318. Også de religiøse hussitterkrige i begyndelsen af det 15. århundrede krævede mange dødsofre og kirkegården nåede sin maksimale størrelse på 3.5 ha.
Omkring år 1400 rejste en af klosterets abbeder Allehelligåndskirken i gotisk stil i midten af kirkegården. I forbindelse med kirken blev der opført et kapel beregnet til deponering af knoglerne fra de sløjfede gravsteder.
Deponeringen af knoglerne blev startet af en halvblind cisterciensermunk omkring år 1511.
Benhuset blev ombygget i tjekkisk barok stil i årene 1703-1710 af den berømte italienske arkitekt Giovanni Santini.
Det nuværende særprægede arrangement af knogler, daterer sig til 1870 og er udført af den tjekkiske træ- og billedskærer Frantisek Rint - hans navn står skrevet på væggen i højre side nedenfor trappen.
Benhuset indeholder resterne af omkring 40.000 mennesker. De største samlinger af knogler er samlet i klokkeform i kapellets fire hjørner.
Mester Rint's mest interessante værker er lysekronen i midterskibet, som indeholder samtlige knogler i den menneskelige krop, samt de to monstranser ved siden af hovedalteret.
Bemærk også Schwartzenberg familiens våbenskjold i kapellet.